Otkrijte Plivsko jezero i Jajce

Plivska jezera, Veliko i Malo Plivsko jezero su najveća prirodna jezera u Bosni i Hercegovini. U neposrednoj blizini od Plivskog Jezera, nalazi se grad Jajce. Kratka vožnja od 5 kilometara dovodi vas u grad muzej, koji je od davnina bio središte i prijestolnica bosanskih kraljeva.

Plivska jezera, Veliko i Malo Plivsko jezero su najveća prirodna jezera u Bosni i Hercegovini. Veliko Plivsko jezero, zbog specifične gustoće vode, idealno je za vožnje kajaka i kanua, te kajakaška takmičenja. Na Velikom Plivskom jezeru 1963. godine, održano je sedmo Evropsko i vanredno Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama. Ovo smaragdno jezero, dugo 3300m, u ljetnim mjesecima dostiže temperature i do 21 stepen Celzijusa te je pogodno i za kupanje.

U neposrednoj blizini od Plivskog Jezera, nalazi se grad Jajce. Kratka vožnja od 5 kilometara dovodi vas u grad muzej, koji je od davnina bio središte i prijestolnica bosanskih kraljeva. Osim kulturno-historijskih spomenika koji obiluju u ovom gradu, kojeg neki nazivaju i muzej na otvorenom, Jajce je poznato po prirodnim ljepotama koje ga okružuju. Tu se prije svega izdvaja Plivski vodopad koji se nalazi u samom centru grada i glavna je turistička atrakcija.

Kraljevski grad Jajce Kraljevski grad Jajce Kraljevski grad Jajce

Kraljevski grad Jajce

Grad Jajce je bio prijestolnica posljednjih bosanskih kraljeva među kojima i Stjepana Tomaševića (1461-1463).

Kraljevski grad Jajce nalazi se na ušću rijeke Plive u Vrbas. Grad na obalama prelijepih rijeka oduvijek je privlačio turiste te zaljubljenike u prirodu i kulturno naslijeđe. Grad Jajce je bio prijestolnica posljednjih bosanskih kraljeva među kojima i Stjepana Tomaševića (1461-1463). Kraljevski grad ili Grad muzej krase srednjovjekovna tvrđava, katakombe, prekrasni vodopadi i mnoštvo drugih kulturoloških spomenika.

Plivski vodopadi Plivski vodopadi Plivski vodopadi

Plivski vodopadi

Plivski vodopadi visoki su 20 metara i jedini su u svijetu koji se nalaze u centru grada.

Plivski vodopadi visoki su 20 metara i jedini su u svijetu koji se nalaze u centru grada. Svrstavaju se u 12 najljepših vodopada svijeta. Poznati su i po ekstremnim sportskim High Diving skokovima.

Mlinčići Mlinčići Mlinčići

Mlinčići

Povijesni mlinčići ili vodenice, sagrađeni 1562. godine, nalaze se između Malog i Velikog Plivskog jezera.

Povijesni mlinčići ili vodenice, sagrađeni 1562. godine, nalaze se između Malog i Velikog Plivskog jezera. Ovaj zaštićeni kulturni krajolik oduzima dah i priča jedinstvenu historijsku priču davnina.

Plivska jezera Plivska jezera Plivska jezera

Plivska jezera

Nevjerovatno je koliko mnogo mogućnosti za rekreaciju pružaju Malo i Veliko Plivsko jezero.

Nevjerovatno je koliko mnogo mogućnosti za rekreaciju pružaju Malo i Veliko Plivsko jezero. Od ribolova, kajaka, kanua, pedalina, skokova i plivanja, pa sve do aktivnosti na obalama, poput odbojke, vožnje bicikla, šetnje i na kraju roštilja na poznatom izletištu kod mlinčića.

Hram Boga Mitre Hram Boga Mitre Hram Boga Mitre

Hram Boga Mitre

Hram boga Mitre je starovjekovni hram u Jajcu. Starorimska je mitraistička građevina. Leži ispod starog grada na lijevoj obali Plive.

Hram boga Mitre je starovjekovni hram u Jajcu. Starorimska je mitraistička građevina. Leži ispod starog grada na lijevoj obali Plive. Prvi njegov istraživač bio je Dimitrije Sergejevski. Najstariji je spomenik u Jajcu i među najstarijima u BiH potječe iz 4. st. To je staro indo-iransko božanstvo Sunca i svjetlosti, čiji su kult iz Male Azije donijeli rimski vojnici. Spomenik je otkriven 1931. godine.

Katkombe Katkombe Katkombe

Katkombe

Katakombe se nalaze unutar gradskih zidina, spomenik je podzemna crkva isklesana u živoj stijeni.

Katakombe se nalaze unutar gradskih zidina, spomenik je podzemna crkva isklesana u živoj stijeni. U periodu krajem 14. i početkom 15. stoljeća, moćni vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić dao je nalog da se isklešu katakombe kao mjesto posljednjeg prebivališta vojvodske porodice Hrvatinića.